Wat is Tai Chi Chuan?

Het begrip 'tai chi' is afkomstig uit de Chinese filosofie en betekent in figuurlijke zin 'hoogste wet' of 'natuurlijke orde'. Hiermee wordt verwezen naar het principe van yin en yang, de polariteit die we in het leven tegenkomen. Chuan betekent letterlijk 'vuist', figuurlijk 'vechtkunst' of 'bewegingskunst'. Tai chi chuan is dus de bewegingskunst die uitgaat van het principe van yin en yang.

Tai chi chuan heeft drie bronnen: taoïstische filosofie, traditionele chinese geneeskunst en vechtkunst. Samensmelting hiervan resulteert in een zachte vechtkunst, gebaseerd op bewegingen die we in de natuur tegenkomen.Waarom Tai Chi Chuan leren?

In de 'tai chi vorm', een rustig stromende opeenvolging van bewegingen, leren we het lichaam op een natuurlijke wijze te bewegen. Door een open, natuurlijke en ontspannen lichaamshouding ontstaat een vrije stroom van vitale energie in ons lichaam. De zelfgenezende krachten worden in gang gezet en regenereren je lichaam. Als je tai chi chuan hebt beoefend, word je zowel fysiek als mentaal verlost van dagelijkse stress. Het verfrist je en stelt je in staat om nieuwe handelingen te verrichten.


Wees stil als een berg,
beweeg als een machtige rivier.
Chi, (adem)energie